Και το Φθινόπωρο θέλει τα αντιοξειδωτικά του!

Το φθινόπωρο είναι μια περίοδος που η ξαφνική «βουτιά» στις υποχρεώσεις κάνει πολλούς από εμάς να αισθάνονται ατονία. Απάντηση σε αυτή την κατάσταση μπορεί να αποτελέσει μία διατροφή πλούσια σε αντιοξειδωτικά. Τα αντιοξειδωτικά βοηθούν τον οργανισμό να αντεπεξέλθει στις αυξημένες ανάγκες της καθημερινότητας και προσφέρουν πνευματική και σωματική ευεξία.

Ποιες είναι όμως οι τροφές που περιέχουν τα περισσότερα αντιοξειδωτικά και μπορούν να μας προσφέρουν την τόνωση και την προστασία που αναζητούμε αυτήν την περίοδο;

Στις γραμμές που ακολουθούν, επιλέξαμε να σας παρουσιάσουμε μοναδικές αντιοξειδωτικές τροφές που μπορείτε να βάλετε στο πιάτο σας φέτος το φθινόπωρο: goji berry και ρόδι.

Goji berry

Τα τελευταία χρόνια, το goji berry (γκότζι μπέρι) έχει αναδειχθεί σε μία από τις πιο δημοφιλείς τροφές για τόνωση, ενδυνάμωση και υγεία του οργανισμού. Και αυτό, όπως και το Acai Berry, είναι μικρό και “θαυματουργό” καθώς περιέχει μεγάλη ποικιλία θρεπτικών συστατικών, αντιοξειδωτικά, σύνθετους πολυσακχαρίτες και μονοσακχαρίτες και τις πολύ ευεργετικές για την υγεία των ματιών ουσίες, λουτεΐνη και ζεαξανθίνη. Επίσης, είναι πλούσια πηγή φυτικών ινών, πρωτεϊνών και υδατανθράκων. Περιέχει 500 φορές περισσότερη βιταμίνη C από τα πορτοκάλια, βήτα-καροτίνη, βιταμίνη Ε και σίδηρο.
Τα αντιοξειδωτικά που περιέχει συμβάλλουν στην εξουδετέρωση των βλαβερών για τον οργανισμό ελεύθερων ριζών και στη μείωση της κυτταρικής και εγκεφαλικής γήρανσης.
Ο χυμός του goji berry φαίνεται ότι ενισχύει αποτελεσματικά τον μεταβολισμό και το ανοσοποιητικό σύστημα, ενώ ο καρπός του καταναλώνεται εύκολα αποξηραμένος, σκέτος ή ανακατεμένος μέσα στο γιαούρτι ή τα δημητριακά.

a_goji_berries_a

Ρόδι, το φρούτο της υγείας και της τύχης

Σύμφωνα με την παράδοση, το ρόδι φέρνει καλοτυχία, ευημερία και γονιμότητα. Tα τελευταία χρόνια, οι έρευνες έρχονται να θεμελιώσουν τις θετικές του επιδράσεις στην υγεία, άρα οι λόγοι για να το καταναλώνουμε είναι πλέον πολλοί. Οι θεραπευτικές ιδιότητες του ροδιού ήταν γνωστές από την αρχαιότητα: ο Όμηρος, ο Θεόφραστος, ο Διοσκουρίδης και ο Πλίνιος έχουν αναφερθεί σε αυτές. Σήμερα, η επιστημονική έρευνα επιβεβαιώνει όσα εμπειρικά είχαν διαπιστώσει οι άνθρωποι χιλιάδες χρόνια πριν: ότι το ρόδι προσφέρει ζωτικότητα και βαθιά αναζωογόνηση στον οργανισμό, ό,τι ρίχνει την πίεση του αίματος και βελτιώνει τις ερωτικές επιδόσεις των ανδρών με πρόβλημα στύσης.

Περιέχει ποικιλία ευεργετικών αντιοξειδωτικών ουσιών (ανθοκυανίνες, τανίνες, σελήνιο, φαινολικά οξέα), που προστατεύουν τον οργανισμό από τις αρνητικές επιδράσεις των ελεύθερων ριζών, οι οποίες σχηματίζονται καθημερινά από τον μεταβολισμό των κυττάρων. Είναι μάλιστα χαρακτηριστικό, ότι η περιεκτικότητα του ροδιού σε αντιοξειδωτικές πολυφαινόλες είναι πολλαπλάσια από αυτή που συναντάμε σε άλλες αντιοξειδωτικές τροφές, όπως π.χ. το τσάι, το κόκκινο κρασί, ο χυμός πορτοκαλιού.

rodi
Σύμφωνα με το Αμερικάνικο Ινστιτούτο Έρευνας κατά του Καρκίνου, ο χυμός ροδιού μπορεί να συμβάλει στη μείωση των επιπέδων της κακής χοληστερόλης LDL και να ελαττώσει την παρουσία της αθηρωματικής πλάκας, σε αρτηρίες που έχουν ήδη υποστεί στένωση, χάρη στο κηκιδικό οξύ που περιέχει. Το οξύ αυτό, σύμφωνα με τα ευρήματα σύγχρονων μελετών, δρα προστατευτικά απέναντι στην οξείδωση των LDL λιποπρωτεϊνών1, που οδηγούν στη δημιουργία αθηρωματικής πλάκας στις αρτηρίες, και αποτελούν σοβαρό παράγοντα κινδύνου για καρδιαγγειακά νοσήματα.

Το ρόδι είναι τέλος σημαντική πηγή βιταμίνης Α, βιταμινών του συμπλέγματος B, βιταμίνης C, καθώς και ασβεστίου, καλίου, φωσφόρου, μαγνησίου, φυλλικού οξέος, χαλκού και σιδήρου, προστατεύοντας τον οργανισμό από τις επιπτώσεις της ρύπανσης και του στρες, αλλά και τις λοιμώξεις, προάγοντας την αναζωογόνηση του δέρματος και αποτρέποντας την πρόωρη γήρανση.

Δεν έχετε λοιπόν παρά να τα δοκιμάσετε και να επωφεληθείτε από τις εντυπωσιακές και κυρίως φυσικές ιδιότητες των τριών αυτών αντιοξειδωτικών φρούτων, για ένα φθινόπωρο γεμάτο ζωντάνια και ενέργεια!

 

by Μαίρη Τσιγκάνου, Σύμβουλος Υγείας & Ομορφιάς/

guest editor www.momlife.gr

Πείτε μας τη γνώμη σας