Επιλογή Σχολικής Τσάντας…πόσο δύσκολο είναι…

Η νέα σχολική χρονιά ξεκινάει, το ίδιο και οι προετοιμασίες! Οι μέρες που θα ανοίξουν τα σχολεία πλησιάζουν και μαζί με τους μαθητές που θα επιστρέψουν στα θρανία επιστρέφουν και στους γονείς οι ίδιες ανησυχίες.

Όσον αφορά τη σχολική τσάντα τα παιδιά τις περισσότερες φορές ζητούν εκείνη με τους αγαπημένους τους ήρωες ή επιλέγουν γενικά με βάση τη μόδα και τα σχέδια. Πέρα από το αισθητικό κριτήριο όμως η επιλογή της σχολικής τσάντας πρέπει να γίνει σωστά γιατί τίθεται και θέμα υγείας του παιδιού.Το βάρος της δυστυχώς μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα στους μυς και τις αρθρώσεις, προκαλώντας σε βάθος χρόνου ακόμη και οσφυαλγία ή κύφωση. Πώς λοιπόν θα είμαστε ως γονείς ξένοιαστοι ότι αγοράσαμε την κατάλληλη τσάντα;

Πώς εμείς οι γονείς μπορούμε να βοηθήσουμε τα παιδιά μας να επιλέξουν μία τσάντα που να είναι κατάλληλη για αυτά, να τους αρέσει και η οποία να μπορεί να αντέξει τη σκληρή χρήση μίας ολόκληρης χρονικής χρονιάς;

Πιο κάτω μπορείτε να δείτε μερικά μικρά μυστικά για την επιλογή σχολικής τσάντας.

Μέγεθος

Όλοι ξέρουμε ότι η τσάντα θα πρέπει να έχει το κατάλληλο μέγεθος για το παιδί. Το τι σημαίνει «κατάλληλο μέγεθος» το βρίσκουμε εύκολα με ένα search στο google, αλλά μια τσάντα στο «κατάλληλο μέγεθος» μπορεί άραγε να χωρέσει όλα τα πράγματα που καλείται να κουβαλήσει το παιδί στο σχολείο;

Πόσα είναι αυτά τα πράγματα που χρειάζεται να πηγαινοφέρνει κάθε μέρα επιτέλους; Όσοι έχουμε λίγο μεγαλύτερα παιδιά έχουμε μια αρκετά καλή ιδέα. Οι γονείς των παιδιών που θα πάνε τώρα Πρώτη Δημοτικού αναρωτιούνται.

Η απάντηση είναι μια: πολλά!!!

Ένας γονέας με προηγούμενη εμπειρία μπορεί να σας βοηθήσει στην επιλογή. Ενδέχεται όμως να χρειαστείτε μια αρκετά μεγάλη τσάντα, που μπορεί και να μην πληροί το κριτήριο του «κατάλληλου μεγέθους». Ευτυχώς οι περισσότερες από τις μεγάλες τσάντες βγαίνουν και σε μοντέλα με ενσωματωμένα ροδάκια για να μπορούν τα παιδιά να τις κυλάνε αντί να τις σηκώνουν. Είναι μία αρκετά καλή λύση γιατί τα παιδιά γλυτώνουν από την επιβάρυνση και εκτός αυτού διασκεδάζουν.

Κάποιες φορές οι δάσκαλοι κρατάνε στη βιβλιοθήκη της τάξης τα βιβλία που δεν θα χρειαστούν οι μαθητές την επόμενη μέρα ώστε να μη τα κουβαλάνε πέρα-δώθε.

Σε όλες τις τάξεις δίνεται πρόγραμμα για να ξέρουν τα παιδιά τα μαθήματα της επόμενης και να μεταφέρουν μόνο τα απαραίτητα βιβλία και τετράδια. Βέβαια δεν είναι λίγα τα παιδιά που αδιαφορούν για το πρόγραμμα και τα κουβαλάνε όλα!!

Χρώμα

Όσο πιο ανοιχτόχρωμη η τσάντα τόσο περισσότερο θα λερώνεται ή μάλλον τόσο περισσότερο θα φαίνεται η βρωμιά. Το ροζ που είναι πολύ συνηθισμένο σε κοριτσίστικες τσάντες γίνεται χάλια. Σε ένα μήνα η τσάντα δε θα βλέπεται. Αυτό εξαρτάται βέβαια και από το παιδί. Αν η τσάντα έχει ροδάκια μπορεί καν να μην πλένεται (συνήθως είναι πολύ δύσκολο λόγω του μηχανισμού), οπότε η επιλογή του χρώματος θέλει ακόμα περισσότερη προσοχή. Υπάρχουν όμως πλέον κάποιες τσάντες με ροδάκια που ο μηχανισμός αποσπάται και πλένεται, οπότε αυτό είναι στα συν.

Υπάρχει ένα σπρέι προστατευτικό που αδιαβροχοποιεί τα υφάσματα. Νομίζω ότι τα υφάσματα των περισσότερων τσαντών είναι ήδη αδιαβροχοποιημένα, αλλά μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε έτσι κι αλλιώς, ώστε να παρατείνετε κι άλλο την καλή εμφάνιση και την προστασία από τη βρωμιά.

Ποιότητα

Τα παιδιά συνήθως επιλέγουν τσάντες γνωστής μάρκας  μόνο και μόνο για τους ήρωες που εικονίζονται πάνω σε αυτές , οπότε μέχρι το Νοέμβριο, άντε το πολύ Δεκέμβριο έχουν φθαρεί, έχουν σκιστεί ή έχουν κάνει τρύπες. Απαίτηση τέτοιου είδους τσάντες να αντέξουν για δεύτερη χρονιά δε νομίζω ότι έχουμε….τουλάχιστον οι περισσότεροι. Αν έμεναν τουλάχιστον αξιοπρεπείς μέχρι το τέλος της χρονιάς, θα ήταν ένα συν όπως και να το κάνουμε.

Συνεπώς στο βαθμό που μπορούμε, ικανοποιώντας και την παιδική «απαίτηση» ας προσπαθήσουμε να επιλέξουμε μια περισσότερο ποιοτική τσάντα.Εξάλλου είναι για το καλό του παιδιού μας.

Επιπλέον χαρακτηριστικά που πρέπει να προσέξουμε

  • Επιλέγουμε σάκα πλάτης με δύο χερούλια αντί ώμου με ένα χερούλι που φοριέται χιαστή. Το βάρος μοιράζεται πάντα καλύτερα όταν το παιδί φοράει την τσάντα στους δυο ώμους.
  • Τα χερούλια να είναι φαρδιά και με επένδυση βάτας για πιο άνετη εφαρμογή.
  • Επίσης τα χερούλια να έχουν δυνατότητα αυξομείωσης, για να ρυθμίζονται στην πλάτη του παιδιού. Γενικά η σωστή θέση της σάκας είναι ψηλά στην πλάτη. Αν αντίθετα η σάκα κρέμεται χαμηλά, το παιδί θα γέρνει τον κορμό του μπροστά για να αντισταθμίσει το βάρος και αυτό σημαίνει πρόσθετη επιβάρυνση της μέσης.
  • Η πλάτη επίσης να έχει επένδυση βάτας για να προσφέρει ανατομικότητα.
  • Ιδανικά θα πρέπει η τσάντα να έχει αρκετά χωρίσματα και τσέπες. Όχι μόνο για να μπορεί το παιδί να οργανώνει καλύτερα τα πράγματά του αλλά κυρίως γιατί έτσι διασφαλίζεται η καλύτερη κατανομή του βάρους.
  • Μια ζώνη που συνδέει τα δυο χερούλια και δένει στη μέση είναι μια λεπτομέρεια εξίσου σημαντική. Με τη ζώνη ένα μέρος από το συνολικό βάρος θα στηρίζεται στη λεκάνη κι όχι μόνο στη σπονδυλική στήλη. Βέβαια η αλήθεια είναι ότι στην πορεία το παιδί ίσως αμελήσει να τη δένει.

Online Αγορά

Αν έχετε το χρονικό περιθώριο και δεν το αφήσετε για τελευταία στιγμή, δείτε τις επιλογές που προσφέρουν και τα αγαπημένα σας ηλεκτρονικά καταστήματα. Μπορεί να έχουν λιγότερη ποικιλία αλλά τα αξιόλογα καταστήματα έχουν κάνει και αξιόλογες, ποιοτικές επιλογές. Ρίξτε μια ματιά.

Back-to-School-Public20170607165222_gim_ninja_power_turtle_334_08054

 

Η διαδικασία επιλογής της τσάντας πρέπει να είναι μία ευχάριστη διαδικασία για τα παιδιά. Συζητήστε και συμφωνείστε εκ των προτέρων κάποια σημεία μαζί τους και όταν βρεθείτε στο κατάστημα τηρήστε τα, ώστε να αποφευχθούν τριβές. Μέσα στα πλαίσια της συμφωνίας που έχετε κάνει, αφήστε τα να διαλέξουν τη τσάντα που αρέσει σε εκείνα και όχι αυτή που αρέσει σε εσάς. Αφήστε τα να πάρουν αποφάσεις μόνα τους.

www.momlife.gr

Μην ξεχνάτε! Σας περιμένουμε στην ομάδα μας στο facebook momlife.gr για να ενημερώνεστε, να μοιράζεστε τις σκέψεις και τις ιδέες σας.

Πείτε μας τη γνώμη σας