Επιστροφή στα θρανία χωρίς άγχος ….tips οργάνωσης

Γεια σε  όλους!!! Καλό μας Φθινόπωρο….!!!

Λίγο πριν ανοίξουν τα σχολεία και με τον καιρό να προσπαθεί να μας βάλει σε τάξη…και πρόγραμμα από νωρίς, (όσο αυτό είναι εφικτό) θα ήθελα να δούμε μαζί μερικά tips οργάνωσης για την πιο ομαλή επιστροφή στα θρανία, τα οποία με έχουν βοηθήσει αρκετά.

1) Οργανώστε τις αγορές σας

Από νωρίς μπορείτε να φροντίσετε μαζί με το παιδί σας την επιλογή σχολικής τσάντας, την αγορά ρούχων και παπουτσιών. Για τα σχολικά είδη θα μας δώσουν φυσικά λίστα και από το σχολείο.

Να σας πω την αλήθεια….μιας και γυρίσαμε πριν λίγες ημέρες….πήγαμε ήδη και κάναμε την αγορά τσάντας….κασετινών κ.λ.π. Ειλικρινά μου έφυγε ένα βάρος, σε σχέση με άλλες χρονιές που πηγαίναμε τελευταίες ημέρες….γιατί γινόταν χαμός… 

Συμβουλή: μην σπεύσετε να τα αγοράσετε όλα την ίδια μέρα, γιατί θα γίνεται πανικός στα βιβλιοπωλεία. Πηγαίνετε μία από τις επόμενες μέρες. Εξάλλου δεν θα τα χρησιμοποιήσουν άμεσα.

2) Κρατήστε ένα στοκ σχολικών ειδών

Σε ένα ντουλάπι/συρτάρι φροντίστε να κρατήσετε μερικά παραπανίσια σχολικά είδη. Μολύβια, γόμες, τετράδια, κόλλες, μπλοκ ζωγραφικής τελειώνουν γρήγορα και χάνονται κατά έναν μυστήριο τρόπο. Χάνονται μάλιστα την πιο ακατάλληλη στιγμή και δεν θέλω να σας δω να τρέχετε πανικόβλητες να βρείτε κόλλα για την εργασία που έχει το καμάρι σας.

Ειδικά με τις γόμες και τα μολύβια κάτι συμβαίνει…….ενώ πάντα υπάρχουν σε αφθονία….δια μαγείας εξαφανίζονται…..

3) Χρησιμοποιήστε ένα organizer

Σημειώστε το καθημερινό πρόγραμμα, τόσο των παιδιών όσο και το δικό σας, σε ένα organizer. Εξωσχολικές δραστηριότητες, λίστες με τα ψώνια, ημερομηνίες με τα παιδικά πάρτι που θα ξεκινήσουν σιγά σιγά κι ό,τι θεωρείτε εσείς χρήσιμο καταγράψτε το στο σημειωματάριο. Βοηθάει, γιατί ένα μυαλό το έχουμε.

4) Ετοιμάστε το γραφείο του παιδιού

Λίγο πριν ξεκινήσει η νέα σχολική χρονιά είναι η ιδανική στιγμή να ετοιμάσετε κατάλληλα το παιδικό δωμάτιο και τον χώρο μελέτης του παιδιού. Τακτοποιήστε τα επιπλέον παιχνίδια που είχατε βγάλει για το καλοκαίρι και φροντίστε να δημιουργήστε επαρκή χώρο για τα σχολικά είδη που παραμονεύουν να λάβουν τη θέση τους……και να κάνουν κατάληψη για τους αρκετούς υπόλοιπους μήνες…

5) Συγκεντρώστε τη χαρτούρα σε ένα σημείο

Τα χαρτιά, φυλλάδια, φωτοτυπίες, ζωγραφιές, σημειώσεις, που θα αρχίσουν να έρχονται στο σπίτι με το άνοιγμα των σχολείων είναι πολλά, πιστέψτε με. Αρχικά ξεχωρίζετε ποια από όλα πρέπει να αποθηκευτούν, γιατί θα χρειαστούν στο μέλλον και πετάτε τα υπόλοιπα.

Φάκελοι αρχειοθέτησης και μια θήκη περιοδικών θα δώσουν τη λύση στο πρόβλημα της χαρτούρας.

6) Απλοποιήστε το πρωϊνό.  Να θυμάστε τους εξής κανόνες :

α) κάνετε πάντα λίγη προετοιμασία από το βράδυ και

β) επιλέγετε πρωϊνά γεύματα που δεν απαιτούν πολύ χρόνο ή κόπο στην προετοιμασία.

7) Προετοιμάστε τα ρούχα όλης της εβδομάδας

Να έχετε έτοιμα τα σεταρίσματα, αν όχι όλης της εβδομάδας τουλάχιστον της επόμενης μέρας. Αυτό σημαίνει περισσότερη ηρεμία και ψυχραιμία το πρωί που θα ετοιμάζεστε για το σχολείο. Ω, ναι αυτό είναι μεγάλο κέρδος!

8) Προσωποποιήστε τα σχολικά του αντικείμενα

Για να είστε, όσο γίνεται, σίγουρες ότι δεν θα μπερδευτούν τα πράγματα του παιδιού σας μέσα στην τάξη ή ότι δεν θα χαθούν, προσωποποιήστε τα. Χρησιμοποιήστε washi tapes σε όλα τα σχολικά είδη, μολύβια, σβήστρες, μαρκαδόρους και κολλήστε ετικέτες με το όνομά του στα βιβλία, τα τετράδια, το μπλοκ ζωγραφικής.

Ακόμη και στο παγούρι ή το φαγητοδοχείο.

ΝΑΙ, καλά διαβάζετε….σε όσα περισσότερα μπορείτε, αν δε θέλετε στο τέλος της ημέρας να ακούτε φράσεις του στυλ....ε αυτό είναι δικό μου, όχι είναι δικό μου….μαμά μου πήρε το παγούρι….μαμά δε μου δίνει τη γόμα μου…

Δεν υπάρχει λόγος να δημιουργούνται ακόμα και οι ελάχιστες παρεξηγήσεις μεταξύ παιδιών αλλά και γονέων…

Προσωποποιήστε με washitape όλα τα σχολικά του για να μην τα χάνει στο σχολείο .

Τις washitapes θα τις βρείτε στο plaisio στα 2.99 τα τρία τεμάχια. ( Sentio Σετ Washi Tape Line Stripes 3 τμχ ).

9) Μετατρέψτε το ψυγείο σε μαγνητικό πίνακα

Το ψυγείο, για μένα τουλάχιστον, είναι σημείο αναφοράς. Εκεί βάζω ό,τι θέλω να θυμάμαι, λογαριασμούς, σημειώσεις, λίστες, το σχολικό πρόγραμμα. Ολόκληρη η επιφάνεια γεμίζει κάθε φορά που ανοίγουν τα σχολεία.

Είναι ο καλύτερος πίνακας ανακοινώσεων! Δεν νομίζω ότι χρειάζομαι άλλον. Αν και υπάρχουν φορές οφείλω να πω…που ούτε το ψυγείο θα κοιτάξω….άνθρωπος είμαι και εγώ….σκεφτείτε τα παιδιά μας.

10) Βάλτε πρόγραμμα με το διάβασμα στο σπίτι

Τι χρειάζεται για να έχετε θετικά αποτελέσματα με το διάβασμα και τα σχολικά καθήκοντα του παιδιού; Οργάνωση, ψυχραιμία, επιβράβευση και ξεκάθαροι στόχοι.

Φτιάξτε το χρόνο σας….Ναι είναι δύσκολο…αλλά πρέπει όλοι να προσπαθήσουμε και φυσικά όλοι μαζί θα τα καταφέρουμε.

Καλή μας Αρχή & Καλή Επιτυχία στη νέα σχολική μας χρονιά……Γιατί ας μη γελιόμαστε είναι σχολική χρονιά για όλους μας!!

www.momlife.gr

Μην ξεχνάτε! Σας περιμένουμε στην ομάδα μας στο facebook momlife.gr για να ενημερώνεστε, να μοιράζεστε τις σκέψεις και τις ιδέες σας.

Πείτε μας τη γνώμη σας